10+ jaar ervaring
Altijd snel resultaat
Inclusief adviesrapport
ISO 9001:2015 & VCA* gecertificeerd
Voorkom problemen door te hard koolstofstaal
De hardheidsmeting geeft je snel zekerheid over de hardheid van koolstofstaal. Dat is belangrijk, omdat te hard koolstofstaal bros wordt en makkelijker scheurt. En dat zorgt weer voor hoge reparatiekosten en onveilige situaties.
NDO Nederland voert een indicatieve hardheidsmeting op locatie uit, waardoor de bouw niet of nauwelijks vertraging oploopt. In ons adviesrapport lees je bovendien ook hoe je eventuele problemen in de toekomst voorkomt.
- Altijd snel resultaat dankzij meting op locatie
- Voorkom hoge kosten en onveilige situaties
- Zekerheid dat koolstofstaal niet te hard is
- Standaard inclusief adviesrapport
- 10+ jaar ervaring
Tevreden klanten:
Hardheidsmeting nodig?
Snel zekerheid over de hardheid van koolstofstaalVoordelen van een hardheidsmeting
Het belangrijkste voordeel waar je van profiteert bij een hardheidsmeting van NDO Nederland, is zekerheid: je weet 100% zeker dat het gebruikte koolstofstaal niet te hard is, en daardoor verklein je het risico op brosse breuken en scheuren. Bovendien voorkom je hoge reparatiekosten en onveilige situaties.
Dankzij onze geavanceerde testapparatuur kunnen we bovendien op locatie een indicatieve meting uitvoeren. Pas als deze meting de grenzen overschrijdt, voeren we een test uit op een stationaire meter. Op deze manier kunnen we veel sneller en eenvoudiger resultaat opleveren, dan als er alleen een stationaire meting mogelijk is. De bouw van je constructie loopt in veel gevallen dus ook geen vertraging op.
- Zekerheid dat koolstofstaal niet te hard is
- Voorkom hoge kosten en onveilige situaties
- Ook onderzoek op locatie mogelijk
Hoe werkt een hardheidsmeting?
We zien dat te hoge hardheid vaak ontstaat als bij het lassen de voorverwarmprocedures niet goed gevolgd zijn. Wil je zeker weten dat het koolstofstaal voldoet aan alle normen die ervoor gelden? Laat dan een hardheidsmeting uitvoeren. Dankzij deze vorm van niet-destructief onderzoek voorkom je eventuele reparatiekosten lever je een veilig product af.
De maximale hardheid van koolstofstaal ligt vast in diverse normeringen, wetgeving en specificaties. Met een hardheidsmeting ontdek je op tijd of het gebruikte materiaal voldoet aan de eisen. NDO Nederland gebruikt de Equotip-hardheidtest waarbij eenheden als Vickers, Rockwell en Brinell veel worden toegepast.
Voor welke branches?
Staalbouw & constructie
Scheepsbouw & -reparatie
Olie, gas & wind
Machinebouw
Een hardheidsmeting wordt ingezet in allerlei branches en verschillende situaties:
- Kraanbouwers
- Offshore-constructies, bijvoorbeeld jack-up legs
- Maritieme sector, bijvoorbeeld kraanschepen
- Producenten van hijsgereedschap
Veelgestelde vragen over hardheidsmeting
-
Welke soorten hardheidsmetingen voert NDO Nederland uit?
We gebruiken de Equotip-methode, die de hardheid meet op basis van een elektronische analyse van impact- en terugveersnelheid. De eenheden Vickers, Rockwell en Brinell passen we veel toe.
-
Kun je een hardheidsmeting uitvoeren op staal met coating?
Nee, in dat geval zouden we de hardheid van de coating meten. Het is daarom belangrijk om een hardheidsmeting in een vroeg stadium uit te voeren, zodat het staal nog niet gecoat is.
-
Kun je een hardheidsmeting ook in de regen uitvoeren?
Ja, hier hebben we een passende oplossing voor.
-
Hoe lang duurt een hardheidsmeting?
Meestal kunnen we binnen 2 uur een indicatie van de hardheid afgeven, zodat je snel weer verder kunt.
-
Laat een hardheidsmeting sporen na?
Sommige methodes beschadigen het meetoppervlak, andere niet. Helaas is niet elke methode voor elke situatie geschikt, waardoor je schade soms niet voorkomt. We nemen in ons advies altijd jouw wensen mee.
Persoonlijk advies
Wolter van der Zee
QA/QC / Level III NDT Engineer