10+ jaar ervaring
Altijd snel resultaat
Inclusief adviesrapport
ISO 9001:2015 & VCA* gecertificeerd
Snel legeringen analyseren en identificeren
Een XRF-analyse zorgt voor de identificatie en analyse van legeringen zonder concessies te doen aan de robuustheid van het materiaal. Dat is handig bij de ingangscontrole van ingekochte materialen, en essentieel tijdens én aan het einde van het productieproces.
Laat je een XRF-analyse door ons uitvoeren, dan ontvang je een gratis adviesrapport met daarin alle belangrijke informatie overzichtelijk op een rij. Een XRF-analyse:
- Voorkomt vertraging
- Verhoogt de productkwaliteit
- Wordt standaard op locatie uitgevoerd
- Is zeer geschikt voor ingangscontrole
- Is inclusief gratis, helder adviesrapport
Tevreden klanten:
XRF-analyse nodig?
Snel duidelijkheid over legeringenVoordelen van XRF-analyse
Zonder XRF-analyse is het niet mogelijk om inkomende producten te vergelijken met leverancierscertificaten en loop je vertraging op als certificaten ontbreken. Bovendien minimaliseer je met een XRF-analyse het risico dat er tijdens de productie verkeerde componenten gebruikt worden. Door regelmatig XRF in te zetten weet je zeker dat het gebruikte materiaal in het eindproduct aan de gestelde eisen voldoet.
Het belangrijkste voordeel van een XRF-analyse is dat het vertrouwen geeft. Het is onmogelijk om verschillende legeringen te onderscheiden door visuele inspectie. Een XRF-analyse geeft duidelijkheid, zodat je zeker weet dat het materiaal voldoet aan de gestelde eisen.
Een XRF-analyse kan goed worden ingezet tijdens de ingangscontrole: we vergelijken het materiaal met de meegeleverde certificaten. Zo voorkom je dat goederen die niet aan de eisen voldoen, toch in het magazijn of zelfs het productieproces terecht komen. Mocht een materiaalcertificaat ontbreken, dan toont de XRF-analyse aan wat de samenstelling van het materiaal is.
Een XRF-analyse toont ook aan dat het materiaal van het eindproduct aan de gestelde eisen voldoet. Hierdoor voorkom je vertraging, ontvangt de klant het product op tijd en kun je tijdig factureren.
- Geeft vertrouwen
- Voorkomt vertraging
- Verhoogt de kwaliteit van het eindproduct
- Maakt het vergelijken met leverancierscertificaten eenvoudig
Hoe werkt een XRF-analyse?
Bij röntgenfluorescentie (XRF) meten we met een spectrometer de samenstelling en eventuele verontreiniging van het materiaal. De spectrometer zendt röntgenstraling uit die vervolgens door het materiaal wordt weerkaatst Het verschil in golflengte tussen de uitgezonden straal en de weerkaatste straal maakt inzichtelijk wat de elementaire samenstelling van het materiaal is. Deze techniek is niet-destructief. Het onderzochte materiaal wordt niet noemenswaardig aangetast door de analyse.
Voor welke branches?
Grond-, weg- & waterbouw
Staalbouw & constructie
Machinebouw
Olie, gas & wind
Een XRF-analyse wordt ingezet in allerlei branches en verschillende situaties:
- Ingangscontrole van ingekochte onderdelen voor hoogwaardige machines
- Verificatie van materiaal voorafgaand aan het verwerkingsproces
- Acceptatietest bij oplevering van eindproduct
- Testen tijdens reparatie of onderhoud
Veel gestelde vragen & antwoorden
-
Is een XRF-analyse ook mogelijk op locatie?
Ja, we hebben mobiele meetapparatuur waarmee we 8 uur achter elkaar kunnen meten. Is er een 220 volts-aansluiting, dan is er geen tijdslimiet.
-
Welke elementen kunnen gemeten worden tijdens een XRF-analyse?
Met een XRF-analyse kunnen de meest uiteenlopende elementen van legeringen gemeten worden, denk hierbij aan nikkel, chroom, kobalt, koper, titanium en lood. Ook lichtelementen zoals magnesium, aluminium, silicium, fosfor en zwavel zijn meetbaar.
-
Kan ik een materiaalcertificaat krijgen na een XRF-analyse?
Nee, maar je krijgt per meting een rapport van de XRF-analyse waar alle gemeten elementen in staan.
-
Is een XRF-analyse ook geschikt voor het nemen van kleine monsters?
Ja, een XRF-analyse is ook uiterst nauwkeurig bij het analyseren van kleine monsters en oneffen oppervlakken, zoals spanen, draden, lasnaden, etc.
-
Is het mogelijk om zware metalen op te sporen in rubber, plastic, hout of composiet?
Ja, met onze XRF-analyse kunnen we zware metalen meten in lichte matrices, zoals rubber, plastic, hout en composiet. Onze XRF-analyse is geschikt om consumentengoederen, zoals speelgoed, en bouwmateriaal te screenen op aanwezigheid van onder andere chroom, lood, cadmium en arsenicum.
-
Wordt er tijdens de XRF-analyse gebruik gemaakt van helium of een vacuümpomp?
Nee, ook zonder helium of vacuümpomp zijn de metingen uiterst nauwkeurig.
-
Is het mogelijk om een verkeerd gebruikte lasdraad op te sporen?
Ja, dat is mogelijk. Met een XRF-analyse kun je eenvoudig de samenstelling van de lasrun achterhalen en daarmee dus ook de draad die is gebruikt.
Persoonlijk advies
Wolter van der Zee
QA/QC / Level III NDT Engineer