Magnetisch onderzoek
Zekerheid over het lassen van magnetisch materiaal
10+ jaar ervaring
Altijd snel resultaat
Inclusief adviesrapport
ISO 9001:2015 & VCA* gecertificeerd
Ideaal voor het ontdekken van defecten in magnetisch materiaal
Met magnetisch onderzoek heb je snel zekerheid over defecten die ontstaan na het lassen van magnetisch materiaal. Zo voorkom je dat je in een later stadium tegen hoge reparatiekosten aanloopt. Bovendien krijg je bij NDO Nederland een gratis adviesrapport, zodat je problemen in de toekomst voorkomt.
Magnetisch onderzoek of Magnetic Particle Inspection (MPI) is relatief goedkoop en je hebt snel resultaat. Vaak voeren we het onderzoek op locatie uit.
- Te gebruiken op al het magnetiseerbaar materiaal
- Tot maximaal 6 millimeter diepte
- Altijd inclusief adviesrapport
- Korte doorlooptijden
- Snel resultaat
Tevreden klanten:
Magnetisch onderzoek nodig?
Zekerheid over het lassen van magnetisch materiaalVoordelen van magnetisch onderzoek
Het grote voordeel van magnetisch onderzoek is dat je vrijwel direct resultaat hebt, en dat het relatief goedkoop is om het onderzoek uit te voeren. Daarnaast geldt dit overduidelijk als niet-destructief onderzoek, omdat het praktisch geen sporen achterlaat.
Afhankelijk van je wensen gebruiken we wissel- of gelijkspanning. Wisselspanning spoort defecten aan het oppervlakte op, terwijl gelijkspanning geschikt is om tot 6 millimeter diepte te onderzoeken. De diepte is wel afhankelijk van het materiaal dat we onderzoeken.
Een ander voordeel is dat magnetisch onderzoek voor veel verschillende materialen gebruikt kan worden, de enige voorwaarde is dat het materiaal magnetiseerbaar is. In principe kunnen alle materialen van koolstofstaal onderzocht worden, als de deklaag maar verwijderd is. In sommige gevallen kan een zeer dunne laag verf blijven zitten.
Wil je snel ontdekken of een las in magnetiseerbaar materiaal defecten vertoont? Dan is magnetisch onderzoek de uitkomst. Je hebt snel resultaat en kunt oppervlaktedefecten direct uitsluiten.
- Snel resultaat
- Laat praktisch geen sporen na
- Tot maximaal 6 millimeter diepte
- Te gebruiken op al het magnetiseerbaar materiaal
- Relatief goedkoop
Hoe werkt magnetisch onderzoek?
Een magnetisch onderzoek is te gebruiken op al het magnetisch materiaal en is op allerlei momenten in te zetten. Bijvoorbeeld na het lassen tijdens de constructie, op slijpplekken in de nieuwbouwfase, maar ook tijdens een lasreparatie. Zo weet je zeker dat het laswerk geen oppervlaktedefecten vertoont en voldoet aan alle eisen. Je kunt een magnetisch onderzoek ook inzetten bij oppervlakteschade aan onderdelen of na verspaanbewerkingen zoals draai- en freeswerk. Vaak gebruik je magnetisch onderzoek als een las mogelijk overbelast is geweest.
Voor welke branches?
Staalbouw en constructie
Scheepsbouw & -reparatie
Olie, gas & wind
Grond-, weg- & waterbouw
Veelgestelde vragen over magnetisch onderzoek
-
Hoe werkt magnetisch onderzoek?
Om een defect te ontdekken, gebruiken we droge magnetische deeltjes of een oplossing met olie of water in contrastkleur. Na het magnetiseren van het te onderzoeken onderdeel, zien we dan precies of en waar er een defect is. We kunnen ook deeltjes gebruiken die oplichten onder uv-licht, waardoor we defecten van slechts 0.4 millimeter kunnen ontdekken.
-
Welke methodes passen jullie toe bij magnetisch onderzoek?
Magnetisch onderzoek wordt vooral uitgevoerd met wisselspanning. Op aanvraag voeren we het onderzoek ook uit met gelijkspanning. Dat doen we om dieper gelegen defecten op te sporen. Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van olie of water in contrastkleur én uv-licht.
-
Kun je magnetisch onderzoek uitvoeren als er een deklaag op het materiaal zit?
Het beste resultaat krijg je als er geen deklaag is. In sommige gevallen kan de deklaag wel blijven zitten.
-
Kan magnetisch onderzoek ook seriematig uitgevoerd worden?
Zeker, we hebben hiervoor een geschikte magneetbank.
-
Kunnen jullie magnetisch onderzoek uitvoeren op warme ondergronden?
Ja, dat is mogelijk. We hebben hier speciale producten voor.
Persoonlijk advies
Wolter van der Zee
QA/QC / Level III NDT Engineer